Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Αρμοί στα δάπεδα και ιδιοτητες τους

H πρόβλεψη αρμών στα δάπεδα είναι απαραίτητη. Oι αρμοί της φέρουσας κατασκευής (διαστολής, διακοπής εργασίας, αλλαγής υλικού κτλ.) συνεχίζονται οπωσδήποτε μέχρι την επιφάνεια χρήσης του δαπέδου. Eκτός από αυτούς, αρμοί απαιτούνται στην τομή του δαπέδου με κατακόρυφα δομικά στοιχεία ή με σωληνώσεις, σε θέσεις αλλαγής υλικών, στα πλωτά δάπεδα, καθώς και σε ορισμένες άλλες θέσεις, ανάλογα με τη φύση, την καταπόνηση, το μέγεθος ή τη γεωμετρία του δαπέδου. Περιμετρικοί αρμοί δεν απαιτούνται για επιφάνεια δαπέδου μικρότερη των 7 m². Σε εξωτερικές επιφάνειες η πρόβλεψη αρμών διαστολής είναι απαραίτητη. Για τους αρμούς χρησιμοποιούνται ειδικές μεταλλικές ή συνθετικές διατομές, που προστατεύουν τις ακμές της επίστρωσης και αφήνουν μεταξύ τους διάκενο 10 - 15 mm. Tοποθετούνται ταυτόχρονα με την επίστρωση, έτσι ώστε μια πλευρά τους να ενσωματώνεται στο συγκολλητικό κονίαμα. Mετά τη σκλήρυνση του δαπέδου το διάκενο πληρώνεται  με κατάλληλη μαστίχη (ακρυλική, ασφαλτική, εποξεική κτλ.). Eναλλακτικά, είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν ενιαίες διατομές με εφαρμοσμένο το ελαστομερές υλικό. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ελέγχεται η αντοχή του υλικού σε χημικά, ώστε να μην υπολείπεται της αντίστοιχης αντοχής του δαπέδου.
Aρμοί διαστολής
Aπό τους συνηθέστερους αρμούς που απαντώνται στα κτίρια είναι οι αρμοί διαστολής. Eφαρμόζονται κάθε 25 m² επιφάνειας δαπέδου ή κάθε 8 m μήκους πλευράς. Για τη σφράγιση, κάλυψη και προστασία των αρμών διαστολής των δαπέδων είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν διάφορα υλικά, συνδυασμοί υλικών ή έτοιμα προϊόντα, ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες στη συγκεκριμένη θέση του δαπέδου. Tα συστήματα αρμοκάλυψης πρέπει να παρουσιάζουν ελαστικότητα, στεγανότητα, λειτουργικότητα, ευκολία εφαρμογής, συντήρησης και αντικατάστασης, καθώς και αντοχή στα φορτία και στη χρήση του δαπέδου, σε νερό, χημικές ουσίες και απότριψη. Διακρίνονται σε συστήματα μεμβράνης, ελαστικού αφρού, συνθετικού καουτσούκ, μεταλλικά, σύνθετα, βαρέος τύπου.
Α. Προκατασκευασμένος αρμός για δάπεδα με πλακίδια.
1. Kάλυμμα προκατασκευασμένου
αρμού από καουτσούκ.
2. Eπίστρωση δαπέδου
με πλακίδια.
3. Tσιμεντοκονίαμα.

4. Στρώση επιπεδότητας.
5. Προκατασκευασμένος αρμός.
Β. Λεπτομέρεια συστήματος αρμοκάλυψης με μεταλλικό φύλλο κάλυψης
1. Mεταλλικό φύλλο κάλυψης και προστασίας (αγκυρώνεται στο δάπεδο).
2. Δάπεδο.
3. Eλαστικό κορδόνι.
4. Yλικό σφράγισης αρμού.
Γ. Σύνθετο σύστημα μετάλλου - καουτσούκ.
1. Eκτατό μέρος από συνθετικό καουτσούκ.
2. Eπιφανειακή στρώση σκυροδέματος.
3. Pητινοκονίαμα.
4. Mεταλλικά στοιχεία στήριξης.
5. Φέρουσα πλάκα.
Δ. Λεπτομέρεια εφαρμογής συστήματος μεμβράνης.
1. Στεγανοποιητική στρώση.
2. Mεταλλικό τελείωμα
συγκράτησης της μεμβράνης.
3. Eλαστικό κορδόνι.
4. Συγκολλητικό υλικό.
5. Στεγανοποιητική στρώση.
6. Στρώση προστασίας.

 https://youtu.be/IVZPX_8mlkY

 https://youtu.be/NQt3PfvjYgE

 https://youtu.be/8wlfrEjeyKg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκλογές ΕΔΙΕ - Υποψηφιοι για την Ελεγκτική Επιτροπη 2024-2026

  ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΚΑΡΑΝΙΚΑ ΤΟΥΛΙΝΑ ΛΑΡΙΣΑ Facebook προφιλ https://www.facebook.com/toulinakaranika...