Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Θερμομονωτικά χρώματα

Θερμομονωτικά χρώματα «Αντίδοτο» και στη ζέστη!



Τα θερμομονωτικά χρώματα ρίχνουν την θερμοκρασία του σπιτιού σου 2-4οC! Έχουν νανοσωματίδια που αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία, προσφέρουν θερμομόνωση και προστασία από την υγρασία. Πιάσε τώρα το πινέλο!


  • Τα θερμομονωτικά  χρώματα μπορούν να ρίξουν τη θερμοκρασία κατά 2-4οC στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού
Τα ενεργειακά χρώματα αποτελούν πλέον βασική επιλογή στη θερμομόνωση των κτιρίων, καθώς χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο κόστος, παρέχουν σημαντικά οφέλη σε μία κατοικία, συμβαδίζοντας παράλληλα και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ειδικά, αυτή την εποχή του χρόνου δε, που η… αναστήλωση των σπιτιών τίθεται συχνά μεταξύ των προτεραιοτήτων ενός νοικοκυριού, η επιλογή των ενεργειακών χρωμάτων, αποτελεί ουσιαστικά και μία μορφή πρόληψης για τους καύσωνες του ελληνικού καλοκαιριού, αφού -ανάλογα και με τα χαρακτηριστικά του κτιρίου- μπορούν να ρίξουν τη θερμοκρασία κατά 2-4οC στους εσωτερικούς χώρους.
  • Υπάρχει διαφορά μεταξύ των μονωτικών και των θερμομονωτικών χρωμάτων. Τα πρώτα παρέχουν προστασία από την υγρασία ενώ τα δεύτερα αντανακλούν και την ηλιακή ακτινοβολία.
Αρχικά θα πρέπει να τονιστεί η διαφορά μεταξύ των μονωτικών και των θερμομονωτικών χρωμάτων. Τα πρώτα παρέχουν απλά προστασία από την υγρασία, είναι κατά πλειοψηφία αδιαβροχοποιητικά, αντιμουχλικά και αντιμυκητιακά, ενώ χρησιμοποιούνται κυρίως για οριζόντιες επιφάνειες, όπως οι ταράτσες. Τα θερμομονωτικά χρώματα, γνωστά και ως ψυχρά ή ενεργειακά, εκτός από τα παραπάνω πλεονεκτήματα έχουν και θερμομονωτικές ιδιότητες. Σκοπός τους είναι η ανάκλαση του μεγαλύτερου μέρους της προσπίπτουσας στα δομικά στοιχεία του κτιρίου ακτινοβολίας και κατά συνέπεια την αποφυγή αυξημένης θέρμανσης των τοίχων.  Με αυτό τον τρόπο η θερμότητα μένει έξω από το σπίτι. 
  • Τα θερμομονωτικά χρώματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα προϊόντα νανοτεχνολογίας και τα προϊόντα που δημιουργούν ένα φιλμ προστασίας.

1η κατηγορία
Η νανοτεχνολογία ως επιστήμη έχει ως σκοπό την δημιουργία σωματιδίων ύλης με πολύ μικρό μέγεθος. Στην περίπτωση των ενεργειακών χρωμάτων τοποθετούνται στο χρώμα, κεραμικά/υαλικά σωματίδια πολύ μικρής διαμέτρου. Το εσωτερικό των σωματιδίων αυτών περιέχει αέρα, και με αυτό τον τρόπο αυξάνεται κατά πολύ η αντανακλαστικότητα της βαμμένης επιφάνειας.
Συγκεκριμένα, το κενό αέρος στο εσωτερικό των σωματιδίων δημιουργεί θερμομόνωση υψηλής αποδοτικότητας αντίστοιχη με αυτή που παρέχουν για παράδειγμα τα διπλά τζάμια.  Διατίθενται στην αγορά σήμερα τόσο πλαστικά όσο και ακρυλικά χρώματα με νανοτεχνολογία, αλλά και ειδικά προσμικτικά τα οποία μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε βαφή ενεργειακή. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε εξωτερικούς χώρους.

2η κατηγορία
Η δεύτερη κατηγορία ενεργειακών χρωμάτων είναι αυτά που δημιουργούν ένα ανακλαστικό φιλμ. Συνήθως αποτελούνται από κάποια συνθετική ρητίνη ή σιλικόνη ή σιλοξόνη. Αυτού του είδους τα χρώματα είναι τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού χώρου, ενώ υπάρχουν τόσο σε πλαστικά όσο και σε ακρυλικά χρώματα. Σε αυτή τη περίπτωση με την εφαρμογή του χρώματος σχηματίζεται μια θερμομονωτική μεμβράνη, η οποία συνδυάζει την ανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας με την αφύγρανση του χώρου.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μειωμένα ποσοστά υγρασίας στους εσωτερικούς χώρους και κατά συνέπεια καλύτερη απόδοση της θερμομόνωσης και ενισχυμένη προστασία από μύκητες.
Μερικά είδη μπορεί να περιέχουν και μικροσωματίδια, παρόμοια με αυτά που συναντάμε στα χρώματα νανοτεχνολογίας, τα οποία αυξάνουν κατά πολύ την απόδοση του χρώματος. 
  • Τι κερδίζουμε από την χρήση τους; Το βασικότερο είναι ότι περιορίζουν τα πάγια έξοδά  κυρίως για την ψύξη του χώρου μας.
Η χρήση των ενεργειακών χρωμάτων στην κατασκευή ή την ανακαίνιση ενός κτιρίου, προσφέρει σημαντικά οφέλη στον κάθε καταναλωτή, καθώς εξασφαλίζουν:
- αποτελεσματική θερμομόνωση και υγρομόνωση
- εξοικονόμηση ενέργειας
- περιορίζουν τα πάγια έξοδά μας
- προστατεύουν το περιβάλλον
- προσφέρουν αισθητική βελτίωση του χώρου μας.

Πως σου φαίνονται; Μήπως έχεις  ήδη βάψει με θερμομονωτικά  χρώματα;
Είσαι  ευχαριστημένος/η;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκλογές ΕΔΙΕ - Υποψηφιοι για την Ελεγκτική Επιτροπη 2024-2026

  ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΚΑΡΑΝΙΚΑ ΤΟΥΛΙΝΑ ΛΑΡΙΣΑ Facebook προφιλ https://www.facebook.com/toulinakaranika...